Derfor er ikke naturvin dyrt

Tekst skrevet av Judith Eiksund Sæthre

Hæ, tenker du kanskje, det stemmer jo ikke? 

Sitter du på opplevelsen av at naturvin er dyrt, sammenlignet med den billigste vinen du finner på polet?  

Jo da, den australske vinen til 139,90 kroner er billigere for lommeboken din. Men vet du egentlig hva pengene du betaler går til? 

naturvin fotograf Anne Valeur naturvinforbundet

Druer hos vinbonde Vincent Marie. Foto: Anne Valeur

I Norge betaler vi alkoholavgift på all drikke som inneholder alkohol. Jo høyere alkoholprosent, jo høyere er alkoholavgiften.  

På drikker som inneholder mellom 4,75% og 22% alkohol, som vin, er avgiften 4,95 kroner per volumprosent. Og denne avgiften er langt ifra den eneste i regnestykket.  

naturvin fotograf Anne Valeur naturvinforbundet

Livet i vinmarken. Foto: Anne Valeur

La oss ta regnestykket

Dette går inn i prisen når du kjøper en flaske vin: 

Si at du kjøper en vin med 13% alkohol på glassflaske (0,75 liter) til 139,90 kroner på Vinmonopolet. Av den totalen, utgjør (i kroner):  

  • Grossistens nettopris: 45,25  

  • Alkoholavgift: 48,26  

  • Merverdiavgift: 27,99 

  • Miljø- og emballasjeavgift: 1,33 

  • Vinmonopolets fortjeneste: 17,11  

(Les mer på https://www.vinmonopolet.no/content/om-oss/priser-og-avgifter)  

Det vil si at 55,4% av prisen på vinflasken er avgifter til staten. Når en flaske vin koster 139,90 kroner, utgjør avgiftene den største delen – som betyr at lite av det du betaler, er for flaskens faktiske innhold.  

Dersom prisen på vinflasken er høyere, som den faktisk er for mange naturviner, utgjør avgiftene en mindre andel av totalen. Det betyr at mer av pengene du betaler går til selve vinen og de som lager den.   

Hos vinbøndene

Et eksempel på det, er vinbøndene María Barrena og Josep Tort. Paret driver vingården Entre Vinyes i Penedès, rett utenfor Barcelona.    

De anerkjenner at det å drive etter naturvinprinsippet ‘ingenting tilsatt, ingenting tatt ut’ innebærer en høyere risiko, og at det vil påvirke prisen.  

Naturvin er nøye håndverk fra start til slutt. De som forstår hvordan vinen vår lages, vil neppe kalle den «dyr».
— María Barrena
naturvin fotograf Anne Valeur naturvinforbundet

Foto: Anne Valeur

Dersom noe går galt i vinmarken, kan de ikke benytte seg av spraying. Skjer noe i vinkjelleren, kan de ikke redde seg inn ved å tilsette svovel. Spontangjæring gjør vinen uforutsigbar og prosessen mer tidkrevende.  

Vinbøndene er derfor ekstra avhengige av at naturen spiller på lag – noe den ikke alltid gjør. I tillegg krever manuell innhøsting, som håndplukking av druer, mer arbeidskraft og tar lenger tid enn maskininnhøsting. 

Til tross for økt risiko og mer tidskrevende vinproduksjon, er det ikke et alternativ for vinbondeparet – i likhet med mange andre som produserer naturvin – å endre på noe.  

entre vinyes naturvin naturvinforbundet

María Barrena og Josep Tort fra Entre Vinyes. Foto: Judith Eiksund Sæthre.

For oss er det dette som er vin. Da finnes det ikke en annen måte å gjøre det på.
— María Barrena

Dette gjør at prislappen på naturvin til tider kan oppleves litt høyere enn på konvensjonelle viner, men det har altså sine gode grunner.  

Med denne forståelsen, er kanskje ikke naturvinen så dyr allikevel? 

Forrige
Forrige

Vintips: Naturvin til julemat 🎄🎅

Neste
Neste

Har aldri fått lønn som ikke kom fra vinproduksjon