Oransjevin til julematen

Hvordan få de beste kombinasjonene

Skrevet av Odin Ottem Berntsen fra @oransjevin på Instagram

O jul med ditt fett, salt og sødme

Når vi skal kombinere vin med mat så ønsker vi stort sett å oppnå en balanse med noen likheter mellom vinen og maten, men også en kontrast mellom de to. Blir det for likt så vil ikke kombinasjonen mellom vinen og maten etterlate store inntrykk, men om du får til en fin kontrast kan det bli veldig gøy! Det samme gjelder for julematen vi har i Norge. De mest populære julerettene har mye smak etter lang tilberedning, slik som rakfisk, lutefisk, pinnekjøtt og ribbe.

Disse rettene trenger en vin som kan matche den konsentrerte smaken, det brede utvalget tilbehør og ikke minst de store mengdene med salt og fett.

Så hvordan velger du riktig oransjevin til riktig julemat? Her kommer noen tips for å hjelpe deg med å velge riktig til julemiddagen! 

Pinnekjøtt

Her er det både røkte og urøkte varianter, men begge har mye salt og en kraftig smak. Kålrabistappen har en del sødme (som ikke betyr det samme som søtt altså), som gjør at en mindre fruktig vin kan oppleves som litt spinkel. Velg en oransjevin som har tydelig skallkontakt (fra noen uker til noen måneder med en tydelig oransje farge og litt tanniner, men ikke for mye) og en god fruktighet med gjerne noen sødmefylte aromaer som honning eller kandisert frukt. Noen ledetråder å se etter er druetyper som Riesling, Tocai Friulano og Sauvignon Blanc fra steder som Nord-Italia, Tyskland, Frankrike og Slovenia. Ønsker du å prøve noe helt annet kan du gå for en perlende oransjevin! 

“Vær kul – prøv oransje til jul!”

Ribbe

Vi går et lite trinn ned på kraftighetsskalaen fra pinnekjøtt, men ribbe krever fortsatt en oransjevin med god fruktighet, konsentrasjon og en del skallkontakt.

Ofte serveres ribbe med surkål eller rødkål som bidrar med en del sødme, som igjen krever litt av det samme i vinen. Gå for en oransjevin som har tydelig skallkontakt (noen uker til en måned skallkontakt med gyllen til oransje farge og lite til noe tanniner), godt med fruktighet og tydelig fruktsmak. Her ønsker vi masse steinfrukt- og sitrusaromaer. Noen druer som kan være fine å se etter er druer med god og aromatisk fruktighet som Müller-Thurgau, Rkatsiteli og Muscat of Alexandria/Zibibbo fra steder som Georgia, Østerrike, Tyskland, Frankrike og Italia. 

Lutefisk

Her er det tilbehøret som avgjør, og utvalget av tilbehør er ganske bredt. Selve fisken smaker ikke så mye, men den helhetlige smaksopplevelsen blir sterkt påvirket av tilbehøret du velger ved siden av. Brunost og honning tilfører mye sødme, som igjen gjør at vinen må ha godt med fruktighet og gjerne litt sødmefull fruktsmak. Sennep, spesielt grov sennep, gjør maten litt skarpere og gjør at veldig aromatiske oransjeviner oppleves som for mye til. Bacon tilfører en del salt og fett, som trenger godt med friskhet fra vinen til å friske opp retten. Noen druer som du kan se etter er de som har litt tropisk fruktighet slik som Malvasia og Muscat of Alexandria, eller prøv en rosa oransjevin på Roter Traminer, Gewürztraminer eller Pinot Gris/Grigio. Se etter oransjeviner fra land som Italia, Frankrike, Østerrike og Tyskland.

Ett siste juleønske

Det er mye å tenke på om man ønsker å perfeksjonere vin- og matkombinasjoner. Det viktigste er uansett at du liker det du drikker, så lenge du gjør det så går det som regel fint. Har du en favorittoransjevin du vil drikke til jul, så gjør du det. Har du aldri smakt oransjevin før eller aldri testet det til julemat så er det bedre å prøve noe enn å ikke tørre i det hele tatt fordi du er redd for å ta feil. Vær kul og prøv oransje til jul!

Forrige
Forrige

Test: Naturvin til julemat🎅

Neste
Neste

Edelråte, hva er det?